Om Trabbant

Trabbant grundades 1996-97 av dåvarande punktrummisen Mikael Christensen, Huddinge och basisten Peter Tandlund Sundbyberg.

Tillsammans stod Mikael och Peter för låtskrivandet i John Doe. John Doe var ett punkband som härjade som mest mellan åren 1988 och 1994. Två ep:n och ett hundratals spelningar hann man med. Bland annat deltog bandet tillsammans med artister från 18 länder, i Rostockfestivalen 1988 i dåvarande Östtyskland. Det var året innan Berlinmuren revs. Restaurang Stinsen I Tumba var vid den tiden stort sett John Does hemmaplan tills dess att även Stinsen revs.

Trabbant

När John Does sångare slutade lades bandet ner. Istället bildades Trabbant (Trabant). Mikael och Peter fortsatte låtskrivandet tillsammans. Mikael bytte trumstockarna mot mikrofonen. 1997 släppte Trabbant sina första singlar i samarbete med XTC Productions. Med den popbetonade singeln ”Solen Lyser” fick den nya konstellationen direkt en hit som spelades flitigt på Sveriges Radio P3 och andra kanaler samma år. Trabbant släppte samma år även singeln ”Äta eller ätas” (Bild vänster) där Trabbant fortfarande letade efter sin egen stil. (klart lyssningsvärd)

Lyssna på intervju med Mikael Christensen (RadioBotkyrka)

Under åren 1997 och 2017 släppte Trabbant ett femtiotal låtar på cd-ep och digitalt. Och byggde under samma period en hyfsad skara lyssnare som fortfarande ser ut att gilla det orkestern alstrar.

År 2017, efter nästan 30 års samarbete aviserade Peter om att ta en paus i musikskrivandet. Mikael som ville göra precis tvärtom, bestämde sig för att efter 25 år av låtskrivande, skriva för ett fullängdsalbum och kontaktade på nytt legendariske musikproducenten Ulf Wahlberg på XTC Productions som erbjöd sin expertis och studio. Plötsligt var allt igång.

Albumet ”Kaffet står på”

Beslutet om fullängdaren innebar att 12 låtar skulle tas fram på en någotsånär definierad tidsperiod. Detta krävde ett nytt sätt att jobba för Mikael. Tillexempel har impulser och låtidéer som normalt skulle refuserats av Mikaels eget ”För-galet-filter” låtit sig växa fram och bevisa sitt eget existensberättigande.

Som resultat av detta har Albumet fått en bred fauna. En frisk variation av somriga valser, jazzinfluerade och rockiga poplåtar, vackra och ibland lite vemodiga och uppfriskande samhällskritiska visberättelser om vartannat.

Även instrumentsättningen och ljudlandskapet har vidgats från Trabbants traditionella rocksättning till att även bjuda på vackra inslag från stråkar, klarinett, dragspel, piano, en rad olika blåsinstrument. Även körsången har fått en självklar plats i soundet.

Att definiera Trabbant

Trabbant har under sin hela existens präglats av nyfikenhet, spontanitet och att glädjen med att bjuda in gästmusiker till både studioinspelningar och liveframträdanden. Denna tradition kan man lugnt säga lever vidare även under pågående albuminspelning.

Med 40 talet fantastiska musikpersonligheter som deltagit och förgyllt Trabbantsoundet vid ett eller flera tillfällen under åren är det möjligen svårt att tydligt definiera Trabbant. Om grundkomponenterna är en tydlig idé och vision, berättarglädje, nyfikenhet, verklighetsförankring i skapandet så blir varje musikers insats med sin personliga stil en röst och en färg i respektive låts dialog och klangspektra.

 

Medverkande på ”Kaffet Står på”

Mikael Christensen: Sång, akustisk gitarr

Ulf Wahlberg: Klaviatur, dragspel, munspel, bas, tamburin, körer

Anki Modin Strömgren: Körer, ukulele och bas (Vad vet jag)

Ninna Gudmundsson: Fiol och stråkarrangemang

Åke Eriksson: Trummor

Ove Gustavsson: Kontrabas

Mikael Fransson: Gitarrer

Peter Mattson: Elgitarrer

Janne Pettersson: Akustiska gitarrer

Mats Ahlén: Klarinett

Håkan Säfvestad: Trombon, bastuba och trumpet

Johan Kyllmar: Cello

Per-Ola Claesson: Cello